A jövő kertje - hidropónikus növénytermesztő rendszerek és kiegészítők

Kérdése van? admin@burapin.eu

FAQ - Gyakori kérdések

 

Kérdés: Milyen növények termeszthetők hidropóniás rendszerben?

Válasz: A hidropóniás rendszerekkel számos növényfaj termeszthető, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket és dísznövényeket is. A leggyakrabban hidropóniában termesztett növények közé tartoznak a saláta, a paradicsom, a paprika, a szamóca és az uborka.

Kérdés: Hogyan kell gondozni a hidropóniás növényeket?

Válasz: A legfontosabb a megfelelő tápanyag- és vízadagolás, amihez minden szükséges információt megtalál az Everplant oldalán. Ez folyamatos, a gép által jelzett igény szerinti tápoldatos víz utánpótását jelenti, mely önmagában egy maximum 5-10 percet igénybe vevő tevékenység, a körülményektől függően heti 1-2 alkalommal. 

A megfelelő hőmérséklet és a megfelelő világítás is fontos a hidropóniás növények optimális növekedéséhez - a világítást a gép biztosítja, a hőmérsékletnek a szobahőmérséklet meg fog felelni.

Ezen felül a növény növekedését koordináló metszések/kacsolásokra lesz szükség, amennyiben olyan növényt választ, hogy az ezt igényli. 

Hetente egyszer-kétszer pillantsunk rá, hogy esetleg nem jelent-e meg mégis valami kártevő a növényeinken és ha igen, a kártevő típusára javasolt módon szabaduljunk meg tőle. 

Javasolt 3-4 hetente a tartályban lévő víz teljes lecserélése.

Kérdés: Milyen előnyei vannak a hidropóniás növénytermesztésnek az egészségre?

Válasz: Az otthoni hidropóniás növénytermesztés lehetővé teszi a növényvédő szerek és műtrágyák használatának mellőzését, ami egészségesebb élelmiszereket eredményez. Nem tartalmazza azokat a vegyi anyagokat sem, melyeket a szállítás miatt a tartósság fenntartása és a rothadás elkerülése érdekében alkalmaznak esetlegesen. 

A frissen szedett és helyben fogyasztott termékek tápanyagtartalma magasabb, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak nincs idejük lebomlani. Emiatt ízletesebbek és kellenesebb textúrájúak is. 

Milyen előnyei vannak a hidropóniás növénytermesztésnek a környezetre?

Válasz: A hidropóniás növénytermesztés általánosságban hatékonyabb vízfelhasználást jelent, mint az öntözéses gazdálkodás, mivel a víz visszanyerhető és újrahasznosítható. Továbbá a hidropóniás növénytermesztés minimalizálja a talajeróziót, valamint csökkenti a vegyszerekkel történő szennyezést a talajban és a vízben.

Hogyan lehet megakadályozni a kórokozók és a betegségek terjedését a hidropóniás rendszerben?

Válasz: A hidropóniás rendszerben való növénytermesztésben a betegségek és kórokozók terjedése könnyebben megelőzhető, mint a hagyományos talajos rendszerekben. A rendszeres karbantartás, a megfelelő szellőzés és a rendszeres fertőtlenítés segít megelőzni a betegségek esetleges terjedését a hidropóniás rendszerben.

Milyen típusú növények nőnek jól hidropóniás rendszerben?

Válasz: A hidropóniás rendszer lehetővé teszi a számos növényi fajta termesztését, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket és akár virágokat is. A hidropóniás rendszer előnye, hogy a növényeknek csak az optimális feltételeket kell biztosítaniuk, így szinte bármilyen növény megfelelő lehet - a helyigényét azoban a választáskor figyelembe kell venni. 

Milyen típusú tápanyagokra van szüksége a hidropóniás rendszerben növekvő növényeknek?

Válasz: A hidropóniás rendszerben növekvő növényeknek olyan tápanyagokra van szükségük, amelyeket a talajból szoktak megszerezni. Az EverPlant hidropóniás rendszerben a tápanyagokat a vízbe keverjük (PlantA és PlantB tápanyagkoncentrátumok formájában), és ezt a tápanyagoldatot használjuk a növények öntözésére. A hidropóniás rendszerben használt tápanyagok általában nitrogén, foszfor, kálium, kalcium és magnézium.

Tápanyagokat lehet külön-külön a kiskereskedelemben vásárolni?

Válasz: Igen, a hidropóniás növénytermesztéshez szükséges tápoldatok és a kiegészítő vegyületek kaphatóak kereskedelmi forrásokból, például hobbikertészetekből, növénytermesztő üzletekből. A kiegészítő vegyületekkel való pontos adagolás és alkalmazás előtt mindig tanulmányozni kell a termék címkéjét és a használati útmutatót. A megfelelő tápanyag-összetétel biztosítása és a túlzott mennyiség elkerülése érdekében ajánlott az EverPlant kész hidropóniai tápoldatok használata és azok pontos követése a növények egészségének és terméshozamának optimalizálása érdekében.