A jövő kertje - hidropónikus növénytermesztő rendszerek és kiegészítők

Kérdése van? admin@burapin.eu

Blog

A Hidropónia: Az élő növények fejlődése az innováció útján

Az emberiség mindig is kereste azokat a módszereket és technológiákat, amelyek segítségével hatékonyabban és fenntarthatóbban termesztheti növényeit. Az egyik ilyen forradalmi megközelítés a hidropónia, amely lehetővé teszi a növények termesztését talaj helyett vízalapú tápanyagoldatban. Ez a rendkívül hatékony és fenntartható megközelítés egyre népszerűbbé válik az otthoni kertészetben és a mezőgazdaságban.

Ismerjük meg ennek az izgalmas módszernek a múltját, jelenét és legfontosabb tudnivalóit.

A Hidropónia rövid múltja és története

A hidropónia gyökerei egészen az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza, amikor is a folyóvíz melletti sávokban tápanyagban gazdag iszapban termesztettek növényeket - de Szemiramisz függőkerjei is ezen az alapon működtek.

Azonban a modern hidropónia módszerének kialakulása és elterjedése a 20. századra tehető.

Az 1960-as években az űrkutatási programok hatására a hidropónia jelentős fejlődésen ment keresztül, amikor is az űrállomásokon és űrhajókon történő növénytermesztés lehetőségeit vizsgálták.

Az elmúlt évtizedekben a hidropónia egyre népszerűbbé vált a kertészetben és az otthoni növénytermesztésben is. Innovatív rendszerek és technológiák, mint például az automata tápanyagadagolás, LED-világítás és a speciális növényi táptalajok kifejlesztése, további lendületet adtak a hidropónia terjedésének.

A Hidropónia alapelvei

A hidropónia alapvetően azon az elven működik, hogy a növények nem talajban, hanem tápanyagokban gazdag vízoldatban növekednek. 

A hidropóniás rendszerek általában tartalmaznak egy víz/tápanyagtartályt, amelyben a tápanyagoldat található. A növények gyökerei ebben az oldatban merülnek el, és felveszik a szükséges tápanyagokat. A rendszer rendszeres tápanyag-pótlást és pH-szabályozást igényel annak érdekében, hogy a növények optimálisan fejlődjenek.

A hidropóniás rendszerekben általában használnak különböző közeganyagokat vagy hordozó anyagokat, mint például kókuszrost, perlit, vermiculit vagy agyaggyöngyök, amelyek támogatják a növények gyökérzetét.

Az optimális növekedés és fejlődés érdekében a hidropóniás rendszerekben biztosítani kell a megfelelő megvilágítást, hőmérsékletet, páratartalmat és légáramlatot.

A hidropóniában termeszthető számos növény, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket és dísznövényeket is. A népszerű hidropóniás növények közé tartozik a paradicsom, paprika, saláta, uborka és bazsalikom.

 

 

RUGALMAS HELYKIHASZNÁLÁS ÉS TELEPÍTÉS


A hidropónikus termesztés nem igényel sok helyet.  

Az EverPlant hidropóniás rendszerek lehetővé teszik a növények telepítését bármilyen helyen, lakásokban, erkélyeken vagy tetőkertekben is, mivel nincs szükség talajra - sőt, természetes fényre sem. 

A hidropónikus növények kisebb helyigényének egyik oka az, hogy a gyökereknek nem kell elterjedniük a tápanyagok és a nedvesség kereséséhez, hiszen a vizet és a tápanyagokat közvetlenül a gyökerekbe kapják. Ez azt jelenti, hogy az egyes növények gyökérrendszere sokkal kevesebb helyet foglal el, ami lehetővé teszi több növényt termesztését, kisebb helyen. Ugyanakkor arra figyelni kell, hogy a növényeknek szükségük van a megfelelő szellőzésre az esetleges betegségek elkerülése érdekében.

A becslések szerint a világ művelhető földtalajának fele elveszett az elmúlt 150 évben, az emberiség terjeszkedése és a természetes folyamatok, mint az erózió, a tömörödés, a tápanyagok lebomlása által. Egyre több élelmiszerre lenne szükség és egyre kevesebb talaj áll ehhez rendelkezésre. 

Ezenkívül a talajminőség és a klíma nem mindenhoz alkalmas mindenféle növény termesztésére. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos, talajos gazdálkodók csak a talajnak megfelelő növényeket termeszthetnek a területükön. A világ nagy részein kevés növény termeszthető hagyományos módszerekkel. A hidroponikus kertekkel a gazdálkodók bármilyen növényt termeszthetnek a közösségük számára, anélkül, hogy a talaj minősége vagy mennyisége miatt kellene aggódniuk. 

 

VÍZTAKARÉKOS


Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a növények vízben történő termesztése valójában kevesebb vizet használ, mint ugyanazon növények talajban történő termesztése. Valójában a hidroponikus növények akár 98 százalékkal kevesebb vízzel növekedhetnek, mint a hagyományos termesztési módszerek.

Ahogy a globális élelmiszer-előállítás az évről évre tovább növekszik, több vizet fogyaszt, mint valaha. A becslések szerint kb. 3 liter víz szükséges, hogy egyetlen tál salátát előállítson valaki a hagyományos módszerekkel. Egy tál brokkoli kb. 11 liter vizet vesz igénybe. És minden fogyasztott 15dkg paradicsomnál 8 liter vizet használtak a termesztési folyamatban.

A vízkészlet megőrzéséhez a hidropónia a folyamat fontos része.

GYORSABBAN, MAGASABB HOZAMOT EREDMÉNYEZ

A hidropóniában könnyebb megfelelően biztosítani a növények táplálását, mivel a tápanyagok az oldatban könnyen mérhetők és szabályozhatók. Ezáltal és a megfelelő spektrumú és időzítésű LED fényforrással az EverPlant hidropóniás rendszerek optimális körülményeket biztosítanak a növények számára, gyorsabb növekedést és magasabb terméshozamot eredményezve.

A legtöbb gyümölcs és zöldség több hónapig tart, hogy az érettséget a hagyományos módszerekkel érjék el, mivel a növényeknek tápanyagokat kell nyerniük a talajból, ami lassú lehet. 

Az ideális feltételek megteremtése biztosítja, hogy a növények tökéletes mennyiségű tápanyagot kapjanak, amelyek közvetlenül érintkeznek a gyökerekkel. Ezenkívül a programozott fényforrások lehetővé teszik az egész évben történő növekedést és a gyorsabb növényi ciklusokat.

 

KEVESEBB MUNKÁT IGÉNYEL

Az otthoni hidropóniás növénytermesztés során lényegesen kevesebb munkával szembesülünk, mint a hagyományos talajos termesztés során. A kezdeti magvetés és megállítás után feladatunk főként a víz/tápanyagoldat pótlása és időnkénti cseréje lesz és a növények növekedésével kapcsolatos időszakos gondozási munkák. 

Nincs gazolás, gyomlálás, kapálás, permetezés - és a termény nincs kitéve a klíma és a kártevők okozta kockázatoknak. 

A hidropóniában a talajos termesztéshez képest lényegesen kisebb a kártevők és betegségek kockázata az alábbi okok miatt:

Nincs talaj: A talajban élő kártevők, például földigiliszták, talajatka vagy talajban élő rovarok,rágcsálók, csigák nincsenek jelen a hidropóniás környezetben, így az ezek által okozott károktól nem kell tartanunk.

Higiénikusabb környezet: A hidropóniás rendszerek tiszta és ellenőrzött környezetet biztosítanak a növények számára. A tápanyagoldatban növekvő növények kevesebb érintkezésbe kerülnek a külső környezettel, így csökken a kórokozók és kórokozók hozzáférése és terjedése.

Ellenőrzött tápanyagellátás: A hidropóniás rendszerekben a tápanyagokat pontosan adagolják a növényeknek a tápanyag-oldatban. Ez optimalizálja a növények tápanyagellátását, megfelelő mennyiségben és arányban. Az egészséges és jól táplált növények ellenállóbbak a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

A megfelelő gondozás, figyelem és megelőző intézkedések (pl. megfelelő szellőzés) továbbra is fontosak a hidropóniás rendszerekben is, hogy megőrizzük a növények egészségét és terméshozamát.

MAGASABB MINŐSÉGŰ, MINDIG FRISSEN SZEDETT ÉLELMISZEREK

A gyümölcsök és a zöldségek vonatkozásában a frissebb félreérthetetlenül jobb. Kevés ember él olyan területen, ahol egész évben friss termékeket kaphatnak az éghajlat és a talaj körülményei miatt. Tehát hogyan lehet eljuttatni a kiváló minőségű ételeket a világ népességének többségének kezébe? 

A hagyományos gazdálkodással a válasz az, hogy az éretté válás előtt leszedik a terményt, majd hagyják, hogy a raktárakban és az ellátási láncban érjen be, különböző vegyszerekkel kontrollálva a folyamat sebességét.  

Az olyan ételek, amelyek természetesen, vegyszerek hozzáadása nélkül érlelődnek, egészségesebbek, magasabb a tápanyag tartalmuk és általában ízletesebbek is. Az EverPlant hidropónikus rendszer használatával az érett termést leszedhetjük az érettség csúcsán és talán még a szobából sem kell kijutniuk ahhoz, hogy végül  eljussanak az asztalunkra. 

ÉVSZAKFÜGGETLEN KISZÁMÍTHATÓSÁG

Hidroponikus termesztésben a körülményeket mi magunk szabályozzuk.

Ez azt jelenti, hogy a szezonalitás, az időjárás és a kertben lévő állatok nem befolyásolják a termést és a terméshozamot - így a hidropónikus termeszetésben egész évben élvezhetjük frissen kedvenc zöldségeinket, fűszereinket vagy gyümölcseinket. 

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.