A hidropónia előnyei
RUGALMAS HELYKIHASZNÁLÁS ÉS TELEPÍTÉS
A hidropónikus termesztés nem igényel sok helyet.
Az EverPlant hidropóniás rendszerek lehetővé teszik a növények telepítését bármilyen helyen, lakásokban, erkélyeken vagy tetőkertekben is, mivel nincs szükség talajra - sőt, természetes fényre sem.
A hidropónikus növények kisebb helyigényének egyik oka az, hogy a gyökereknek nem kell elterjedniük a tápanyagok és a nedvesség kereséséhez, hiszen a vizet és a tápanyagokat közvetlenül a gyökerekbe kapják. Ez azt jelenti, hogy az egyes növények gyökérrendszere sokkal kevesebb helyet foglal el, ami lehetővé teszi több növényt termesztését, kisebb helyen. Ugyanakkor arra figyelni kell, hogy a növényeknek szükségük van a megfelelő szellőzésre az esetleges betegségek elkerülése érdekében.
A becslések szerint a világ művelhető földtalajának fele elveszett az elmúlt 150 évben, az emberiség terjeszkedése és a természetes folyamatok, mint az erózió, a tömörödés, a tápanyagok lebomlása által. Egyre több élelmiszerre lenne szükség és egyre kevesebb talaj áll ehhez rendelkezésre.
Ezenkívül a talajminőség és a klíma nem mindenhoz alkalmas mindenféle növény termesztésére. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos, talajos gazdálkodók csak a talajnak megfelelő növényeket termeszthetnek a területükön. A világ nagy részein kevés növény termeszthető hagyományos módszerekkel. A hidroponikus kertekkel a gazdálkodók bármilyen növényt termeszthetnek a közösségük számára, anélkül, hogy a talaj minősége vagy mennyisége miatt kellene aggódniuk.
VÍZTAKARÉKOS
Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a növények vízben történő termesztése valójában kevesebb vizet használ, mint ugyanazon növények talajban történő termesztése. Valójában a hidroponikus növények akár 98 százalékkal kevesebb vízzel növekedhetnek, mint a hagyományos termesztési módszerek.
Ahogy a globális élelmiszer-előállítás az évről évre tovább növekszik, több vizet fogyaszt, mint valaha. A becslések szerint kb. 3 liter víz szükséges, hogy egyetlen tál salátát előállítson valaki a hagyományos módszerekkel. Egy tál brokkoli kb. 11 liter vizet vesz igénybe. És minden fogyasztott 15dkg paradicsomnál 8 liter vizet használtak a termesztési folyamatban.
A vízkészlet megőrzéséhez a hidropónia a folyamat fontos része.
GYORSABBAN, MAGASABB HOZAMOT EREDMÉNYEZ
A hidropóniában könnyebb megfelelően biztosítani a növények táplálását, mivel a tápanyagok az oldatban könnyen mérhetők és szabályozhatók. Ezáltal és a megfelelő spektrumú és időzítésű LED fényforrással az EverPlant hidropóniás rendszerek optimális körülményeket biztosítanak a növények számára, gyorsabb növekedést és magasabb terméshozamot eredményezve.
A legtöbb gyümölcs és zöldség több hónapig tart, hogy az érettséget a hagyományos módszerekkel érjék el, mivel a növényeknek tápanyagokat kell nyerniük a talajból, ami lassú lehet.
Az ideális feltételek megteremtése biztosítja, hogy a növények tökéletes mennyiségű tápanyagot kapjanak, amelyek közvetlenül érintkeznek a gyökerekkel. Ezenkívül a programozott fényforrások lehetővé teszik az egész évben történő növekedést és a gyorsabb növényi ciklusokat.
KEVESEBB MUNKÁT IGÉNYEL
Az otthoni hidropóniás növénytermesztés során lényegesen kevesebb munkával szembesülünk, mint a hagyományos talajos termesztés során. A kezdeti magvetés és megállítás után feladatunk főként a víz/tápanyagoldat pótlása és időnkénti cseréje lesz és a növények növekedésével kapcsolatos időszakos gondozási munkák.
Nincs gazolás, gyomlálás, kapálás, permetezés - és a termény nincs kitéve a klíma és a kártevők okozta kockázatoknak.
A hidropóniában a talajos termesztéshez képest lényegesen kisebb a kártevők és betegségek kockázata az alábbi okok miatt:
Nincs talaj: A talajban élő kártevők, például földigiliszták, talajatka vagy talajban élő rovarok,rágcsálók, csigák nincsenek jelen a hidropóniás környezetben, így az ezek által okozott károktól nem kell tartanunk.
Higiénikusabb környezet: A hidropóniás rendszerek tiszta és ellenőrzött környezetet biztosítanak a növények számára. A tápanyagoldatban növekvő növények kevesebb érintkezésbe kerülnek a külső környezettel, így csökken a kórokozók és kórokozók hozzáférése és terjedése.
Ellenőrzött tápanyagellátás: A hidropóniás rendszerekben a tápanyagokat pontosan adagolják a növényeknek a tápanyag-oldatban. Ez optimalizálja a növények tápanyagellátását, megfelelő mennyiségben és arányban. Az egészséges és jól táplált növények ellenállóbbak a betegségekkel és kártevőkkel szemben.
A megfelelő gondozás, figyelem és megelőző intézkedések (pl. megfelelő szellőzés) továbbra is fontosak a hidropóniás rendszerekben is, hogy megőrizzük a növények egészségét és terméshozamát.
MAGASABB MINŐSÉGŰ, MINDIG FRISSEN SZEDETT ÉLELMISZEREK
A gyümölcsök és a zöldségek vonatkozásában a frissebb félreérthetetlenül jobb. Kevés ember él olyan területen, ahol egész évben friss termékeket kaphatnak az éghajlat és a talaj körülményei miatt. Tehát hogyan lehet eljuttatni a kiváló minőségű ételeket a világ népességének többségének kezébe?
A hagyományos gazdálkodással a válasz az, hogy az éretté válás előtt leszedik a terményt, majd hagyják, hogy a raktárakban és az ellátási láncban érjen be, különböző vegyszerekkel kontrollálva a folyamat sebességét.
Az olyan ételek, amelyek természetesen, vegyszerek hozzáadása nélkül érlelődnek, egészségesebbek, magasabb a tápanyag tartalmuk és általában ízletesebbek is. Az EverPlant hidropónikus rendszer használatával az érett termést leszedhetjük az érettség csúcsán és talán még a szobából sem kell kijutniuk ahhoz, hogy végül eljussanak az asztalunkra.
ÉVSZAKFÜGGETLEN KISZÁMÍTHATÓSÁG
Hidroponikus termesztésben a körülményeket mi magunk szabályozzuk.
Ez azt jelenti, hogy a szezonalitás, az időjárás és a kertben lévő állatok nem befolyásolják a termést és a terméshozamot - így a hidropónikus termeszetésben egész évben élvezhetjük frissen kedvenc zöldségeinket, fűszereinket vagy gyümölcseinket.